banner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ποιοι κατεβαίνουν για τη θέση του δήμαρχου - ρεπορτάζ του myilioupolis

on .

kalpiΣτις 18 Μαϊου του 2014 θα διεξαχθούν οι Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Πολλοί ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιοι, ενώ όλοι είναι σε αναμονή για το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές.

Το Myilioupolis θα προσπαθήσει να κάνει μια πρώτη καταγραφή, 9 μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι και τις κινήσεις που παρατηρούνται με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μας ώστε να επιλέξουν το καλύτερο για την πόλη μας.

Ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος θα είναι ξανά υποψήφιος διεκδικώντας μια δεύτερη (και τελευταία όπως έχει δεσμευτεί) εκλογή. Ο Δήμαρχος είχε κατέβει με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ το 2010, οι υποψήφιοί του σε μεγάλο βαθμό προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, όμως σήμερα αρκετοί έχουν αποστασιοποιηθεί από το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα και άλλοι έχουν μετακομίσει σε άλλα κόμματα (αριστερότερα ή και δεξιότερα) και κινήσεις. Έτσι, η παράταξη του Δημάρχου θα παρουσιάσει ένα πιο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο με το Δήμαρχο να κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Βαλασόπουλος σίγουρα θα έχει τη στήριξη δυνάμεων που έχουν παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ ενώ είναι πιθανή η στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Στον χώρου του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ υπάρχει και ο κ. Πανταζόπουλος, επικεφαλής του «Ενωτικού Αυτοδιοικητικού Κινήματος», ο οποίος την προηγούμενη φορά είχε κατέβει ως «αντάρτης» με τη στήριξη ανθρώπων που κινούνται γύρω από τον τέως Δήμαρχο Θεόδωρο Γεωργάκη.  Ο κ. Πανταζόπουλος είναι αρκετά πιθανό να είναι ξανά επικεφαλής του ΕΝΑΚ, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσοι θα παραμείνουν εκεί, μετά το σίγουρο κάλεσμα που θα απευθύνει ο κ. Βαλασόπουλος προς τα στελέχη του συνδυασμού του κ. Πανταζόπουλου.

Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Αναγνώστου μετά την ήττα του το 2010 φαινόταν απίθανο να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας για να επανέλθει στο δημαρχιακό θώκο. Σήμερα φαντάζει σχεδόν δεδομένο ότι θα είναι ξανά υποψήφιος Δήμαρχος. Τώρα εάν θα ηγηθεί παράταξης με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας δεν το γνωρίζει κανείς καθώς υπάρχουν και άλλοι μνηστήρες για το χρίσμα, όπως οι κύριοι Ευσταθίου και Γιαννόπουλος που ακούγεται έντονα ότι κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυρία Πίκουλα (πρώην αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Γιάννη Αναγνώστου) φαίνεται πως θα είναι και πάλι υποψήφια ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», συνεχίζοντας το σχίσμα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλιούπολη.

Σίγουρο είναι ότι και το ΚΚΕ θα κατεβάσει συνδυασμό και υποψήφιο Δήμαρχο αλλά για το όνομα πρέπει να περιμένουμε, αφού η σημερινή επικεφαλής κυρία Τσατσούλη έχει ανέλθει στην ιεραρχία της οργάνωσης του ΚΚΕ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει την κομματική της δράση ως υποψήφια Δήμαρχος.

Στις προηγούμενες εκλογές ο χώρος του πάλαι ποτέ Συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ) κατέβηκε διασπασμένος με δυο παρατάξεις με επικεφαλής τους κ. Κοκοτίνη και κ. Πατσαβό. Ο κ. Κοκοτίνης ήταν ο εκλεκτός του Συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ο κ. Πατσαβός είχε κατέβει ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα με στήριξη των Οικολόγων Πράσινων και της ΔΗΜΑΡ. Σήμερα, ο κ. Πατσαβός φέρεται να έχει προσχωρήσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πλέον είναι ερωτηματικό για το τι θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το εάν η επιλογή του θα είναι μεταξύ των κυρίων Πατσαβού και Κοκοτίνη ή θα κατεβάσει κάποιον τρίτον υποψήφιο. Πάντως θεωρείται σχεδόν βεβαία η υποψηφιότητα του κ. Κοκοτίνη.

Υποψήφιος, λογικά, θα είναι και πάλι ο κ. Σόφης από το ΜΛ-ΚΚΕ συνεχίζοντας την αξιοπρεπή του παρουσία στα δημοτικά δρώμενα της Ηλιούπολης.

Μια νέα υποψηφιότητα θα είναι αυτή του Δημήτρη Μωραϊτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Ανατροπή, Νέα Πορεία» . Επικαλείται ότι είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος, φέρεται, όμως, να κινείται ιδεολογικά στις παρυφές της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς.

Άλλη μια πιθανή υποψηφιότητα είναι αυτή του κ. Αλεβιζόπουλου (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας), ο οποίος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του σε συνέντευξή του σε εφημερίδα των Νοτίων Προαστίων. Ο κ. Αλεβιζόπουλος, που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ζητά να ενωθούν όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις της πόλης με αυτόν επικεφαλής. Ο ίδιος είχε κατέβει υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον πρώην Δήμαρχο κ. Θ. Γεωργάκη  και δεν εξελέγη.

Ερωτηματικό αποτελεί και η συμμετοχή του κ. Ευάγγελου Γεωργάκη, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη του Δημάρχου. Ο κ. Γεωργάκης φέρεται να συζητά με τους κ. Αναγνώστου και κ. Πανταζόπουλο για τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτιά τους.