banner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

«Δώστε μας τη Δύναμη από την Πρώτη Κυριακή», τι σημαίνει το κεντρικό σύνθημα της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη»;

on .

58629957 2537927042901841 4249265270557769728 o

Όπως συμβαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, η εκάστοτε παράταξη συνηθίζει να επιλέγει το δικό της κεντρικό σύνθημα. Αυτό το slogan / motto σε πολλές περιπτώσεις συμπυκνώνει και την πολιτική κατεύθυνση που επιθυμεί να δώσει η ηγεσία του εκάστοτε συνδυασμού στην προεκλογική της καμπάνια. Για την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη» του νυν (και υποψήφιου) Δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα είναι το εξαιρετικά δυναμικό: «Δώστε μας τη Δύναμη από την Πρώτη Κυριακή». Τι ακριβώς όμως σημαίνει και γιατί το εν λόγω πολιτικό μήνυμα είναι τόσο σημαντικό;

Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση της 26ης Μαΐου, διαφέρουν από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το εν λόγω εκλογικό σύστημα, για πρώτη φορά στα χρονικά των δημοτικών εκλογών πρόκειται να καθορίσει τις θέσεις που θα καταλάβει η κάθε παράταξη. Για την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», η αυτοδυναμία αποτελεί το ζητούμενο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, καθώς το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής των εκλογών θα κρίνει ουσιαστικά και την κυβερνησιμότητα του Δήμου Ηλιούπολης. Ο νυν Δήμαρχος Ηλιούπολης ζητάει την αυτοδυναμία που με το νέο σύστημα καθορίζεται την πρώτη Κυριακή (οι παρατάξεις λαμβάνουν τόσες έδρες, όσες και τα ποσοστά τους αναλογικά), για να μπορέσει να υλοποιήσει και να φέρει εις πέρας το υπόλοιπο έργο του, συνεχίζοντας την εξαιρετική πορεία που ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια. Η επόμενη τετραετία θα είναι πολύ σημαντική για την πόλη της Ηλιούπολης, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην ατζέντα μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα έργα (όπως η αστική σήραγγα Ηλιούπολης και το Βιοκλιματικό Πάρκο στο Χαλικάκι), τα οποία αναμένεται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της πόλης. Εφόσον ο κύριος Βαλασόπουλος καταφέρει να αποσπάσει την πρωτιά το βραδύ της Κυριακής (οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο ότι η παράταξη του νυν Δημάρχου προηγείται ακόμη και με παραπάνω από 20 μονάδες από τον δεύτερο συνδυασμό), σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα έχει μπροστά του κυριολεκτικά να ανέβει ένα… βουνό!    

Aν και ο νέος εκλογικός νόμος σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας επιβάλει τις συνεργασίες (και αυτό είναι καλό στα… χαρτιά), ωστόσο δεν είναι όπως στην περίπτωση της Βουλής που αν δεν υπάρξουν συνεργασίες, η Βουλή διαλύεται. Ο νόμος φυσικά και δεν προβλέπει διάλυση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αυτό στην πράξη μεταφράζεται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών, αφού κάθε απόφαση για ένα έργο ή για μια υπηρεσία, ακόμη και για τους μισθούς των εργαζομένων, θα χρειάζεται πολυήμερη και σκληρή διαπραγμάτευση ανάμεσα στις παρατάξεις που θα απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο. Και κανείς βέβαια δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, εάν η αντιπολίτευση θα μπλοκάρει αποφάσεις και δράσεις της Δημοτικής Αρχής για το κοινό συμφέρον ή για να εξυπηρετήσει τα δικά της μικροπολιτικά συμφέροντα. Για αυτό και ελλοχεύει ο κίνδυνος, οι πολίτες να πρέπει να περιμένουν μήνες η και χρόνια για μια απλή συντήρηση στο δήμο ή ένα έργο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Βέβαια ο κ. Βαλασόπουλος έχει δείξει και σ΄αυτό το επίπεδο ξεχωριστές ικανότητες, καθώς τα τελευταία χρόνια το 90% των κρίσιμων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν παρθεί ομόφωνα. Δεν είναι των άκρων, ούτε της απόλυτης γνώμης, καθώς γνωρίζει το πώς να διαμορφώνει συμμαχίες και χωρίς τον νέο νόμο. Άλλωστε προέχει το συμφέρον των δημοτών της Ηλιούπολης και μπροστά σε αυτό, όλες οι παρατάξεις θα πρέπει να παραμερίζουν τις διαφορές τους και να ενώνουν τις φωνές τους αποκλειστικά για το συμφέρον του πολίτη και της πόλης.