banner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Αστική σήραγγα Ηλιούπολης, ένα έργο που βάζει τις βάσεις για την Ηλιούπολη και την Αττική του μέλλοντος!

on .

STOXOI-siragga-7

Ένα αίτημα που ξεπερνάει την τριακονταετία και το οποίο θα αποτελέσει έργο πνοής που θα αλλάξει τη μορφή και την ποιότητα ζωής στην Ηλιούπολη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του λεκανοπεδίου της Αττικής, φεύγει από το στάδιο του σχεδιασμού και με αργά αλλά σταθερά βήματα, προχωράει σε αυτό της υλοποίησης. Ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες, πιεστικές παρεμβάσεις και αμέτρητους αγώνες του Δήμου Ηλιούπολης (και προσωπικά του κυρίου Βαλασόπουλου) που κράτησαν για πάρα πολλά χρόνια, το τεράστιας σημασίας έργο που θα συνδέσει την Περιφερειακή Υμηττού (την Αττική Οδό) με τη ΛεωφόροΒουλιαγμένης, μέσω της υπόγειοποίησης της Λεωφόρου Κατεχάκη, γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα έργο βαρύνουσας σημασίας, το οποίο όχι μόνο θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πόλη, αλλά παράλληλα θα αναδιατάξειχωροταξικά και κοινωνικά την ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων.

Σε συνδυασμό με την τεράστια επένδυση του Ελληνικού, η Ηλιούπολη θα χρειαστεί έναν κεντρικό οδικό άξονα που θα ανακουφίσει κυκλοφοριακά την πόλη, επιτρέποντας παράλληλα την ολική αναβάθμιση και ανάπλαση του κέντρου και των μεγάλων οδικών αρτηριών της. Όταν ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο σε μερικά χρόνια από σήμερα, το πρόσωπο της Ηλιούπολης του μέλλοντος θα είναι τελείως διαφορετικό, με τα οφέλη βέβαια για τους κατοίκους της πόλης να είναι ορατά από την πρώτη στιγμή που θα τεθεί σε κυκλοφορία ο συγκεκριμένος οδικός άξονας. Πιο συγκεκριμένα, η ολοκλήρωση της αστικής σήραγγας της Ηλιούπολης μήκους 2.5 χιλιομέτρων θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των χιλιάδων αυτοκινήτων που τώρα δημιουργούν τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς θα «απελευθερωθούν» όλοι οι οδικοί άξονες της πόλης. Επιπλέον, ο θόρυβος που παράγεται από τον υψηλό αριθμό των αυτοκινήτων θα μειωθεί και έτσι οι κάτοικοι της πόλης θα έχουν την δυνατότητα να ζήσουν σε μια πόλη πιο ανθρώπινη και πολιτισμένη.

Και τα οφέλη φυσικά δεν σταματούν εδώ, καθώς αναμένεται να υπάρξει θετικό πρόσημο και στο περιβάλλον, με τον αέρα της πόλης να γίνεται πιο καθαρός, ενώ παράλληλα δεν θα χάνουν τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι δεν θα πειραχθεί καθόλου το δάσος του Υμηττού, το οποίο θα παραμείνει άθικτο. Τέλος, η ολοκλήρωση της αστικής σήραγγας θα καθιερώσει όρους βιώσιμης κινητικότητας με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους και η Ηλιούπολη θα γεμίσει από ήσυχες και ελκυστικές γειτονιές. Όλα τα παραπάνω θα συντελέσουν, έτσι ώστε η Ηλιούπολη να αποτελέσει έναν δήμο που θα μετατραπεί σε πόλο έλξης για όλους τους κάτοικους του λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με τον κύριο Βαλασόπουλο, η συγκεκριμένη επένδυση ξεπερνάει στο σύνολο της τα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπου 250 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην κατασκευή της σήραγγας των 2.5 χιλιομέτρων, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. θα διανεμηθούν με τέτοιο τρόπο να υπάρξει η αντίστοιχη διαπλάτυνση από την Βουλιαγμένης και των λοιπών οδικών αξόνων, ώστε να συνδεθούν με την ολοκλήρωση του έργου με την Αττική Οδό. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας έργο για την πόλη της Ηλιούπολης που μόνο ο κύριος Βαλασόπουλος και η παράταξη του «Πρώτα η Ηλιούπολη» διαθέτουν το κύρος, την εμπειρία και τoόραμα για να το φέρουν εις πέρας.