banner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Η Αντιπυρική θωράκιση του Δήμου Ηλιούπολης στο μικροσκόπιο

on .

299121Master

 

Τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2018 στο Μάτι της Αττικής, θα πρέπει να προβληματίζουν αλλά και να κρατούν σε διαρκή επαγρύπνηση τον κρατικό μηχανισμό και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η χώρα μας να μην ζήσει ποτέ μια ανάλογη κατάσταση στο μέλλον. Ειδικότερα, οι δήμοι της Αττικής που βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις από την 1η Μαΐου που ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, ήδη βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς αποτελούν την «πρώτη γραμμή» άμυνας σε περίπτωση εκτεταμένης πυρκαγιάς. Για αυτό και ο Δήμος Ηλιούπολης, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το δάσος του Υμηττού καλείται να θωρακιστεί αντιπυρικά, έτσι ώστε να είναι 100% έτοιμος για να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, κύριος Βαλασόπουλος στη συνέντευξη που παραχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες στο site: www.ilioupolinews.gr, κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το κατά πόσο η Ηλιούπολη είναι προστατευμένη απέναντι στον κίνδυνο μιας σοβαρής πυρκαγιάς στο δάσος του Υμηττού. Όπως χαρακτηριστικά απάντησε ο Δήμαρχος, η Ηλιούπολη είναι απόλυτα «προστατευμένη», καθώς έχουν ήδη ολοκληρωθεί μια σειρά από δράσεις προληπτικού χαρακτήρα υπό την αιγίδα του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού), σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή. Ο κύριος Βαλασόπουλος αναφερόμενος στην πυρκαγιά του 2015 (η οποία ξεκίνησε από τον όμορο Δήμο του Βύρωνα), στάθηκε στο γεγονός ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης και οι δεκάδες εθελοντές έδωσαν πριν από 4 χρόνια, μια άνιση μάχη για να περιορίσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς, η οποία όπως έγινε γνωστό προήλθε από την απροσεξία των μελισσοκόμων της περιοχής.

Επίσης, περιγράφοντας την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το δάσος του Υμηττού, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης τόνισε ότι ο ΣΠΑΥ έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να καθαριστούν τα ξερά χόρτα και τα φύλλα, ενώ επιπλέον έχουν καθαριστεί όλοι οι δασικοί δρόμοι (και μάλιστα κάποιοι από αυτούς έχουν διανοιχτεί). Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια του Δήμου έχουν προχωρήσει σε κλαδέματα, ενώ επιπλέον το ειδικό αυτόματο σύστημα πυροπροστασίας (με μπεκ ψεκασμού νερού) που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος, έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, ξεκινώντας από την περιοχή της Αγίας Μαύρας και φτάνοντας στο τέλος του γκαράζ που σταθμεύουν τα οχήματα καθαριότητας του Δήμου Ηλιούπολης. Τέλος, όπως τόνισε ο κύριος Βαλασόπουλος, σε συνεργασία με το έβδομο πυροσβεστικό σταθμό, υπάρχει σταθερά ένα όχημα πυρόσβεσης στην περιοχή των Αστυνομικών, ενώ ένα αυτοκίνητο της εταιρείας securityμε την οποία έχει συνάψει σύμβαση η Δημοτική Αρχή εκτελεί περιπολίες σε καθημερινή βάση, έτσι ώστε να προλαμβάνονται αυτού του είδους τα φαινόμενα.      

Εκτός από τα παραπάνω μέτρα, όπως έγινε γνωστό ο Δήμος Ηλιούπολης αναμένεται να λάβει σύντομα έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την πυροπροστασία. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 27.000 ευρώ θα καταλήξουν στον Δήμο Ηλιούπολης. Το εν λόγω πόσο θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την χρηματοδότηση ειδικών Προγραμμάτων που σχετίζονται με τον προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου.