banner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

on .

Balasopoulos 3

Oνυν Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Βαλασόπουλος πρόσφατα παραχώρησε μια αναλυτική video-συνέντευξη στον δικτυακό τόπο: Ilioupolinews.gr, δίνοντας μια σειρά από απαντήσεις σε πολλά από τα καίρια ζητήματα που αφορούν τόσο την δημοτική αρχή, όσο και τους κάτοικους της πόλης. Ο κύριος Βαλασόπουλος, μίλησε για τα οικονομικά του Δήμου Ηλιούπολης, τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται για την πόλη, για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και για το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ επιπλέον κλήθηκε να απαντήσει και σε ερωτήματα που του έθεσαν οι ίδιοι οι Ηλιουπολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύριος Βαλασόπουλος σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους του, δεν γνώριζε εκ των προτέρων τις ερωτήσεις.

Η συνέντευξη του κυρίου Βαλασόπουλου, ξεκίνησε με μία μικρή αναδρομή στο παρελθόν. Σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Καραμαγκάλη, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης παραδέχθηκε μια παλαιότερη δήλωση του, στην οποία ανέφερε ότι ένας δήμαρχος θα πρέπει να «αποσύρεται» από την ενεργό δράση, όταν πλέον έχει συμπληρώσει δύο τετραετίες. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες και οι μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η πόλη της Ηλιούπολης, σε συνδυασμό με τη συναίνεση και την υποστήριξη που έλαβε από τα στελέχη της παράταξης του, τον ώθησαν να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Ηλιούπολης σε μια ακόμη εκλογική αναμέτρηση.

Στη συνέχεια, ο κύριος Βαλασόπουλος ρωτήθηκε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τις δυσκολίες που συνάντησε (από την πρώτη μέρα της θητείας του μέχρι σήμερα), στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Ο νυν Δήμαρχος στάθηκε στο πόσο επηρέασαν την οικονομική πολιτική του Δήμου, τόσο τα σκληρά μέτρα της μνημονιακής εποχής (μείωση στο 60% των πόρων από την περιφέρεια και το κράτος), όσο και το τεράστιο έλλειμμα που παρέλαβε (ξεπερνούσε τα 14 εκατομμύρια ευρώ). Η απόφαση που πήρε ο κύριος Βαλασόπουλος και η ομάδα του για να οργανώσει αποτελεσματικότερα τα οικονομικά του δήμου δεν ήταν ο «εύκολος δρόμος» ενός νέου δυσβάσταχτου δανείου, αλλά η εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, ύστερα από προσεκτικά τεκμηριωμένες μελέτες. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης: «Πρώτα η Ηλιούπολη», αυτή τη στιγμή μπορεί το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηλιούπολης να φτάνει το 1 με 1.5 εκατομμύριο, παρόλα αυτά οι πρόσθετοι πόροι που έχουν έρθει στον Δήμο αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι λοιπόν, υπάρχει η δυνατότητα για την ολοκλήρωση μεγάλων έργων που θωρακίζουν την πόλη (όπως για παράδειγμα είναι τα αντιπλημμυρικά έργα), δίνοντας παράλληλα μια αναπτυξιακή ώθηση για το μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Βαλασόπουλο, τα «νοικοκυρεμένα» οικονομικά επιτρέπουν στη δημοτική αρχή να επικεντρώνεται σε ενέργειες και δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την κοινωνική πολιτική που αποτελεί πρωταρχική μέριμνα τόσο του ίδιου, όσο και της ομάδας του.

Μένοντας στα μεγάλα έργα που πρόκειται να αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ηλιούπολης, ο κ. Βαλασόπουλος κλήθηκε να μας διαφωτίσει για το κρίσιμο έργο της υπόγειοποίησης της Λεωφόρου Κατεχάκη, τονίζοντας ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό για την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, όχι μόνο για την πόλη της Ηλιούπολης, αλλά και για το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε συνδυασμό με την τεράστια επένδυση του Ελληνικού, ο κύριος Βαλασόπουλος τόνισε ότι η επένδυση της αστικής σήραγγας αναμένεται να δώσει πνοή στην πρωτεύουσα, αλλάζοντας και αναδιατάσσοντας χωροταξικά και κοινωνικά την ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η συγκεκριμένη επένδυση ξεπερνάει στο σύνολο της τα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπου 250 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην κατασκευή της σήραγγας των 2.5 χιλιομέτρων, ενώ τα υπόλοιπα 250 εκατ. θα διανεμηθούν με τέτοιο τρόπο να υπάρξει η αντίστοιχη διαπλάτυνση από την Βουλιαγμένης και των λοιπών οδικών αξόνων, ώστε να συνδεθούν με την ολοκλήρωση του έργου με την Αττική Οδό. Ο Δήμαρχος Ηλιούπολης δήλωσε προς πάσα κατεύθυνση ότι το έργο δεν πρόκειται να προχωρήσει, εάν πρώτα δεν συμφωνήσει στον τρόπο κατασκευής, αλλά και στην αρχιτεκτονική της σήραγγας, διαμηνύοντας ότι δεν θα περάσει ούτε ένα παραπάνω αυτοκίνητο από την Αλίμου – Κατεχάκη εάν δεν εξασφαλιστεί πρώτα η κατασκευή της σήραγγας.

Επιπλέον, ένα από τα ζητήματα που θίχτηκαν ήταν αυτό της δημόσιας περιουσίας και της διαμάχης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στην ΕΤ.Α.Δ. Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο αθλητικός χώρος στο Χαλικάκι στο σύνολο του προορίζεται αποκλειστικά για κοινωφελείς σκοπούς, γεγονός που το τοποθετεί στην ιδιοκτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για την δημοτική αρχή να μπει στη λογική της διαπραγμάτευσης και του ξεπουλήματος του, για ένα πάρκο που είναι «πρότυπο» σε όλη την Ελλάδα και ανήκει όχι μόνο στους κάτοικους της πόλης, αλλά και σε όλους τους Έλληνες. Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, όλα τα οικόπεδα που ανήκουν στο δήμο και τα οποία είναι κάτω από τα 500 μέτρα, διαθέτουν κοινωφελή και κοινόχρηστο χαρακτήρα, για αυτό και η δημοτική αρχή θα απαιτήσει αμέσως να παραχωρηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εκτός από το κρίσιμο ζήτημα της δημόσιας υπηρεσίας, ο επικεφαλής της παράταξης: «Πρώτα η Ηλιούπολη», ρωτήθηκε και για το θέμα του LED φωτισμού της πόλης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η τεχνική αξιολόγηση και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για τις οικονομικές προσφορές που θα φέρουν ουσιαστικά το έργο πιο κοντά στην ολοκλήρωση του. Για τον κύριο Βαλασόπουλο, ο νέος ηλεκτροφωτισμός με λαμπτήρες LEDδεν θα φωτίζει απλά την πόλη, αλλά παράλληλα θα συμβάλλει σε τεράστιο βαθμό στην εξοικονόμηση πόρων που θα ξεπερνούν τα 2.5 εκατ. ευρώ.

Oκύριος Βαλασόπουλος ύστερα από σχετικό ερώτημα που αφορούσε στο νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί τη λογική των συνεργασιών, σχολίασε και το σύστημα της απλής αναλογικής, που ευνοεί τις συνεργασίες και το οποίο το χαρακτήρισε ως «δύσκολο», θεωρώντας ότι πλέον δημιουργούνται προϋποθέσεις «ακυβερνησίας». Η δική του πρόταση αφορούσε σε ένα μεικτό σύστημα απλής αναλογικής με τον συνδυασμό bonus εδρών για την πρώτη παράταξη, έτσι ώστε να μπορεί η πρώτη δύναμη να διοικήσει και το δήμο. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στον Δήμο Ηλιούπολης οι συνεργασίες είναι ανοικτές, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με εκείνους τους ανθρώπους που θα συμφωνήσουν με το πρόγραμμα του συνδυασμού του, ώστε να πάει μπροστά η πόλη. Στο τελευταίο κομμάτι της συνέντευξης ο κύριος Βαλασόπουλος απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης, εστιάζοντας σε μια σειρά από θέματα που άπτονται της καθημερινότητας τους και αφορούν στην δασική προστασία του Υμηττού, στην πληρότητα των βρεφονηπιακών σταθμών, στο κοιμητήριο Ηλιούπολης κ.ά.

Τη συνέντευξη στο σύνολο της μπορείτε να την παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/ZuQfVLeelCY

Πηγή: https://ilioupolinews.gr/synenteyksi-vasilis-valasopoulos/