banner
 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Το Γαλακτοπωλείο Μπακογιάννη τρέλανε και το «Έθνος»!

on .

Τείνουν να γίνουν… θεσμός τα δημοσιεύματα για το Γαλακτοπωλείο Μπακογιάννη, το μαγαζί σημείο – αναφοράς για την Ηλιούπολη μας! Πώς να γίνει διαφορετικά, όταν μιλάμε για έναν προορισμό – πειρασμό για τον ουρανίσκο, που διαθέτει μοναδικές, αγνές και βεβαίως σούπερ νόστιμες γεύσεις!  

Έχουμε και λέμε: πριν από λίγο καιρό ήταν ο σεφ Βασίλης Καλλίδης στη LIFO (δες ΕΔΩ), ακολούθησε λίγο αργότερα η παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής μαγειρικής Ελένη Ψυχούλη (το σχετικό link είναι ΕΔΩ) και τώρα ήρθε η σειρά της εφημερίδας «Το Έθνος» να υποκύψει στη γοητεία του παραδοσιακού αυτού Γαλακτοπωλείου και να πραγματοποιήσει μία ιστορική αναδρομή – αφιέρωμα στην πορεία του!

Αλλά αρκετά φλυαρήσαμε. Ας αφήσουμε το ρεπορτάζ  να μιλήσει μέχρι να πάμε να φάμε ένα γιαουρτάκι (ή ρυζόγαλο ή κρέμα ή παγωτό ή όλα τα παραπάνω) από τον Μπακογιάννη….

Παρακάτω το πλήρες κείμενο της εφημερίδας:

Ιστορίες... γάλακτος
Αν ο καθένας αναδείξει με γνώση και μεράκι την τοπική παραγωγή, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα στο μέλλον. Ζωντανό παράδειγμα ο Βασίλης Μπακογιάννης από το χωριό Πυρά Φωκίδας, που το 1935 ήρθε «με τα πόδια στην Αθήνα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή», όπως θυμάται. «Δούλεψα στον Πειραιά σε ένα εργαστήριο γάλακτος, αλλά αναγκάστηκα στην Κατοχή να επιστρέψω στο χωριό μου. Οταν τελείωσε ο πόλεμος, βρέθηκα και πάλι στην Αθήνα, σε ένα εργαστήριο γαλακτομικών στο Παγκράτι. Εβραζα το γάλα που συγκεντρωνόταν από τα πρόβατα που έβοσκαν στον Υμηττό, το μετέφερα στην πλάτη και το μοίραζα στις γειτονιές».

Η εργατικότητα που τον διέκρινε αλλά και η εμμονή του στην εξέλιξη τον οδήγησαν το 1955 στην Ηλιούπολη, όπου με την συμβολή της γυναίκας του Καλλιόπης έστησε το δικό του εργαστήριο. «Τα πρώτα χρόνια με μια τρίκυκλη μηχανή γυρνούσε στις γειτονιές διαλαλώντας το φρέσκο γάλα και το γιαούρτι του από τα βοσκοτόπια της περιοχής του Μεγάλου Πεύκου», θυμάται ο γιος του, Γιάννης Μπακογιάννης, που τον συνόδευε στη διαδρομή από το Παγκράτι ώς το Κολωνάκι την Ομόνοια και τα Πετράλωνα. Ο Γιάννης, αν και σπούδασε μηχανικός αεροσκαφών, τελικά υπέκυψε στο οικογενειακό εργαστήριο γαλακτομικών: «Γεννήθηκα μέσα σε αυτό, γνώριζα τη δουλειά και μου άρεσε να δημιουργώ με το γάλα. Ετσι, εξέλιξα την παραγωγή των προϊόντων βγάζοντας κρέμες, ρυζόγαλο και παγωτά», λέει και συνεχίζει: «Από τα τρία μου παιδιά, ο μικρότερος δείχνει ενδιαφέρον για τη δουλειά. Γνωρίζω πλέον ποια θα είναι η τρίτη γενιά».

- Μπακογιάννης, Χρυσοστόμου Σμύρνης 15, Πλατεία Κανάρια, Ηλιούπολη. Τηλ.: 210-9736971

101 bakovasiki

101 bako

101 bako2